Image
Top
Menu
18 november 2015

Vreugderijkerwaard 16 november 2015

16 november 2015, 12,4 graden, zwaar bewolkt, droog, regen, zon, ZW 5 Bft

Het waait hard, de bomen zijn kaal en in de Vreugderijkerwaard is het zand en de geur van dieselmotoren die de boventoon voeren. Gelukkig heeft het vannacht ook flink geregend anders zou ik hier in een zandstorm staan.

Vreugderijkerwaard locatie 2

landschap voor even

Op weg naar locatie 1 zie ik dat exact op mijn tweede locatie een graafmachine staat, daar een panorama maken gaat dus vandaag voor het eerst in 35 maanden niet lukken. Te gevaarlijk en tegen de afspraken in die ik met Ploegam gemaakt heb voor dit project. Ik zoek de locatie op de nieuwe dijk, loop zo ver mogelijk naar beneden en maak vanaf daar een panorama van de plek. Een meter of 30 achteruit ten opzichte van de vaste plek dus.

Vreugderijkerwaard locatie 2 nov 2015

locatie 2

Lopend op de nieuwe dijk komt er vanuit de verte een grote groep aalscholvers aanvliegen, wanneer ze alle zandwagens en graafmachines zien lijken ze even stil te staan in de lucht (of komt dat door de harde wind?) om vervolgens boven mijn hoofd van koers te wijzigen en met een grote boog om alle werkzaamheden heen te vliegen. Even later zie ik ze vanaf de kant van Zalk alsnog neerstrijken op het water van de IJssel.

aalscholvers boven mijn hoofd

De zon laat zich heel even zien, een bijzonder moment, wat mooie jakobsladders en grote contrasten oplevert. Een dreigende donkerblauw/grijze lucht boven jong gras, jakobsladders die reflecties veroorzaken in de plassen op de kleiige grond.

jakobsladders

dreigende lucht

De oude dijk wordt langzaam steeds verder afgegraven, de zandwagens en graafmachines voeren hun dans uit in een repeterend ritme, een druk op de claxon wanneer de laadbak vol is en de wagen kan vertrekken.

zandwagens

En ook al zie ik dit afgraven van de oude dijk nu al een paar maanden gebeuren, het blijft een surrealistisch beeld. Vers gras, koolzaad, insecten, distels en daar doorheen het geweld van de zware machines en grote kale zandvlaktes.

vreugderijkerwaard locatie 1

locatie 1

Vreugderijkerwaard-locatie 4

locatie 4

Ik ben nu alweer benieuwd naar 16 december…of misschien ga ik nog een keer tussendoor, gezien de storm en het huidige hoge water, en misschien kan ik dan alsnog op locatie 2 komen..

Waargenomen vogels: aalscholvers, graspieper, knobbelzwanen, kokmeeuwen, kievieten, wilde eenden, torenvalk, smienten, tafeleenden, roodborstje, grauwe ganzen, nijlganzen, blauwe reiger.