Image
Top
Menu

Over Cleur

Inspiratie

“Naar buiten, banjeren, met schetsblok en potlood of fotocamera is voor mij de ultieme ontspanning én inspiratie. Al wandelend langs de IJssel bij Wijhe of de Waddenzee kan ik verdwijnen in het landschap en gefascineerd kijken naar details van de natuur. Een weids landschap, de wind door je haren, zonlicht op het water, een vogelveer, een pad om te volgen. 

De dingen die mij onderweg inspireren of verwonderen probeer ik te vangen in een beeld, om iets van deze verwondering te bewaren en te delen met anderen. De onderweg verzamelde beelden verwerk ik vervolgens in gedetailleerde potloodtekeningen en houtsneden.”

Leeg landschap

Ik, Claudia van de Leur, ben geboren en opgegroeid in Scheemda, Oost-Groningen. Fietsend door het lege landschap naar de de middelbare school in Winschoten is daar vast mijn interesse voor verre weidse landschappen begonnen. Na de middelbare school heb ik illustratie gestudeerd aan Academie Minerva te Groningen, illustratie in combinatie met fotografie. Een leuke periode vol experimenten met technieken.

Werk

Na mijn studie heb ik tien jaar voor verschillende architectenbureaus gewerkt als grafisch vormgever. In 2008 begon ik als zelfstandige met Cleur, illustratie & ontwerp. In de afgelopen jaren groeide daarnaast mijn belangstelling voor grafiek, in de zomer van 2013 volgde ik een zomercursus Grafiek aan de Klassieke Academie in Groningen. Het was een hele intensieve en leerzame week, waarin ik ontdekte dat bij de houtsnede mijn hart ligt. De focus is nu verschoven van ontwerp werk naar vrij werk.

Van 2015 tot januari 2018 was ik werkgroeplid van het Grafisch Atelier in Kampen, omdat ik het belangrijk vind dat dit soort werkplaatsen waar kunstenaars kunnen experimenteren met grafische technieken blijven bestaan en het ambacht door gegeven kan worden aan nieuwe generaties. Ondanks dat ik geen werkgroeplid meer ben draag ik het atelier nog steeds een warm hart toe en zal ik in de toekomst af en toe nog een workshop of cursus verzorgen.

Van september 2017 tot maart 2021 werkte ik naast Cleur ook parttime bij ArtEZ, Art & Design Zwolle, als instructeur technische vaardigheden in de grafiekwerkplaats met als specialisatie hoogdruk (hout- en linoleumsnede) en letterzetten.

Sinds maart 2021 richt ik mij weer volledig op het kunstenaarschap en wil ik mij nog verder verdiepen in de houtsnede techniek, tekenen en schilderen. Daarnaast geef ik kleinschalige cursussen over de hoogdruktechniek. (linoleumsnede en houtsnede).

Voor meer informatie verwijs ik je graag naar mijn Linkedin pagina