Image
Top
Menu
techniek

vrij werk
“Zwanen geduld”
2014

Fotografie
40 x 60 cm bxh

Het verhaal

Tijdens het fotografie project “Voorjaar 2014” ontdekte ik dat er 2 zwanen vlak bij de boom die ik volgde een nest aan het bouwen waren. Ik besloot naast de dagelijkse foto van de boom ook een dagelijkse foto van het nest te maken. Ik zocht een goede plek op ruime afstand van het nest om de zwanen niet te storen en leefde van 9 april tot eind mei mee met de zwaan. Was april nog aangenaam en zonnig, mei was fris met veel regen. Soms fotografeerde ik haar met mijn winterjas aan in de stromende regen, Een aantal dagen zat er een kleine karekiet boven haar hoofd te zingen en had ik medelijden met haar dit de hele dag te moeten aanhoren. Vlakbij het nest had ook een koppel Canadese ganzen een nest gemaakt en elke ochtend dreven de 2 toekomstige vaders op het water, de ene keer elkaar argwanend in de gaten houdend, de andere keer elkaar verjagend.

En toen werd het in de 2e helft van mei ineens rustig, de 38 dagen waren al ruim verstreken en ik mistte vader zwaan al 4 dagen. Moeder zwaan was onrustig op het nest, elke ochtend de eieren draaiend en veertjes uit haar eigen verenpak toevoegend aan het nest. Gelukkig keerde vader zwaan op de 5e dag terug en hielp hij haar het nest aan te vullen met nieuw riet. Maar nog geen jonge zwanen… Ik begon me zorgen te maken, zouden er nog wel jongen gaan komen? Teleurgesteld vertrok ik voor een weekje tekenvakantie. Mijn project had “geen einde” en wanneer zou de zwaan haar nest verlaten? In mijn vakantie kreeg ik echter bericht dat het nest leeg was, en onder het bruggetje waarop ik fotografeerde zwom een zwanenpaar met 4 jonge zwanen. De zwaan haar geduld is dus toch beloond! Terug in Zwolle ben ik bij het nest gaan kijken. Leeg, nog 1 verlaten ei, en verderop langs de dijk zwemmen 2 trotse zwanen met 4 jongen. Opnieuw legde ik ze voor de laatste keer vast, op grote afstand, met respect voor het zwanen “engelen”geduld.

Dit project is gefotografeerd met een 200 mm lens en met zeker 20 meter afstand van het nest vanaf de dijk aan de andere kant van het water om de zwanen niet te storen.