Image
Top
Menu
29 april 2016

Vreugderijkerwaard 16 april 2016

16 april 2016, 9,9 graden, zon, bewolkt, lichte regen, ZW 5 Bft

Wanneer ik aan kom fietsen hoor ik als eerste het geluid van een fazant, hij loopt te scharrelen tussen de stoppels van het maisveld, lang geleden dat ik hem hier zag. Op weg naar locatie 1 vliegen om mij heen telkens graspiepers omhoog. Eenmaal bovenop de dijk valt het mij op dat er nog maar weinig groen aan de bomen zit. Op het 4-jaar overzicht is duidelijk te zien dat in 2014 de bomen in april al veel groener waren. Ten opzichte van vorig jaar zit er niet zo heel veel verschil in. Het is helaas een koud voorjaar…

4 jaar op rijIn de verte zie ik de nieuwe overstroombare brug liggen, het zonlicht reflecteert op het witte wegdek. Met de dreigende grijzen luchten er boven is het een bijzonder strakke lichte lijn aan de horizon.

overstroombare-brug

Het heeft de afgelopen tijd veel en hard geregend. De nieuwe dijk is heel drassig en het zand van de afgegraven dijk is zo nat dat mijn schoenen op locatie 2 helemaal vast zuigen.

locatie 2, 1 jaar op rijDoor de harde wind is het moeilijk om de voorjaarsbloemen vast te leggen, hier en daar staan pinksterbloemen en een klein paars bloemetje. Ook de paardenbloemen staan volop in bloei.

Locatie 4De nieuwe “overstroombare” brug is af, ik kan tot onder de brug komen. Een gek gevoel om midden in een natuurgebied ineens een brug te hebben liggen. Dicht bij de brug liggen oude bomen die denk ik uit de grond komen, ze zien er bijna zwart en verkoold uit en er zijn prachtige structuren in ontstaan. Achter de brug is het nog een grote zandbak, hier zal de komende tijd nog flink wat zand verlegt worden vermoed ik.

panorama thv eiland

Onder de nieuwe brug

Structuren oude boom

Bij de Vreugdehoeve is een ooievaarsnest geplaatst en deze is bewoond. Vanaf hoog kijken 2 ooievaars mij aan. Hier wordt duidelijk al gebroed. Bijna op dezelfde plaats maar dan in de sloot is een zwanennest te vinden waar ook al druk gebroed wordt. Aan de vogels is duidelijk te zien dat het voorjaar is…aan de bomen nog niet echt.

ooievaars

Het wolkendek wordt steeds dichter en donkerder. De zon is verdwenen, tijd om naar huis te gaan…

Waargenomen vogels: fazant, ooievaars, ekster, graspiepers, brandgans, grauwe gans, kolgans, bergeenden, kokmeeuwen, aalscholvers, grutto’s, knobbelzwanen, wilde eenden en 3 hazen.