Image
Top
Menu
16 april 2017

Vreugderijkerwaard 16 april 2017

16 april 2017, 8 graden, bewolkt met zon, WNW 3 Bft

Boven mij hangt een dreigende donkere lucht. Indrukwekkende wolken met hoge koppen vullen de lucht, de zon doet een poging ze te verdrijven maar voorlopig is het een ongelijke strijd. Wanneer ik aan kom op de eerste locatie valt mij onmiddellijk op dat de rust in de Vreugderijkerwaard weg is. Op deze ochtend van eerste paasdag wordt de Vreugderijkerwaard volop gebruikt om te recreƫren. Veel gezinnen met kleine kinderen, wandelaars, twee hardloopgroepen en veel wielrenners komen voorbij.

locatie 1 Vreugderijkerwaard Zwolle CleurDe wilgen van locatie 2 zijn al flink uitgelopen. Een kwikstaartje vliegt steeds heen en weer tussen de twee bomen. Iets verderop schrikt een tureluur van mij en maakt zich snel uit de voeten. Langs de waterkant van de nevengeul ontdek ik een kleine plevier, dat maakt mij vrolijk want deze zag ik hier nog niet eerder, en hij is niet alleen! Boven mijn hoofd cirkelt een boerenzwaluw. Te snel om te fotograferen maar wat mooi dat er zoveel vogelsoorten dit voorjaar weer terug zijn.

locatie 2 in 2017 Vreugderijkerwaard Zwolle

kleine plevier Vreugderijkerwaard

Aan de horizon missen de pijpen van Harculo, maar eerlijk gezegd mis ik ze niet in het landschap. De Vreugderijkerwaard kleurt langzaam weer groen. Het einde van de grote woestijnachtige zandbak ligt achter ons. Ook is er deze maand een lang lint van struikjes geplant parallel aan de dijk.

ter hoogte van de Vreugdehoeve

Hierboven de Vreugderijkerwaard ter hoogte van de schapenboerderij de Vreugdhoeve.

locatie 4 VreugderijkerwaardDe overstroombare brug ligt verwachtingsvol in het landschap. Veel fietsers gaan er overheen, benieuwd naar wat ze zullen aantreffen, maar allemaal keren ze even later teleurgesteld terug, het loopt dood…

Wandelend over de dijk zie ik twee kluten, om even later bij de vogelkijkhut te ontdekken dat er heel veel kluten zich hier verzamelt hebben. Hopelijk gaat het ze dit jaar lukken om succesvol nesten uit te broeden en krijgen we de komende tijd geen hoog water. Een krijsend geluid boven mijn hoofd, een visdief of stern laat zich even zien.

visdief Vreugderijkerwaard Cleur

En dan ineens vallen er dikke druppels, juist op het moment dat de dreigende lucht verdwenen lijkt te zijn. Tijd om naar huis te gaan, alle locaties zijn weer gefotografeerd. Geen (paas)haas gezien vandaag.

Waargenomen vogels: scholeksters, kluten, brandganzen, grauwe ganzen, aalscholvers, kokmeeuwen, grutto’s, kievit, kleine plevier, kwikstaartjes, spreeuwen, torenvalk, wilde eenden, bergeenden, tureluur, fazant, fuut, canadeze ganzen, koolmeesjes, ooievaar, meerkoet, boerenzwaluw.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren