Image
Top
Menu
25 augustus 2016

Vreugderijkerwaard 16 augustus 2016

16 augustus 2016, 16,6 graden, zonnig met wolken, ONO 2 Bft

Vakantietijd, speciaal voor dit project onderbreek ik mijn vakantie en kom even terug naar Zwolle. De afgelopen weken was het grijs en fris, maar gelukkig is het vandaag een mooie dag met blauw en wolken. Wanneer ik aankom bij de Vreugdehoeve is het ooievaarsnest leeg, nergens meer ooievaars te bekennen. Vast al op weg naar hun overwinteringsplek.

Vreugderijkerwaard-aug-2016-locatie1Op weg naar locatie 1 kruis ik het nieuwe fietspad in aanleg. Het pad is nog niet geopend en dus kan ik op locatie 1 nog rustig zoeken naar mijn nieuwe herkenningspunt & fotograferen. Er wordt hard gewerkt in de Vreugderijkerwaard, ik had geen werkzaamheden verwacht ivm de bouwvakantie maar er wordt juist heel druk gewerkt.

Op mijn tweede locatie staan de knotwilgen nu volledig in blad en het riet ertussen staat zo hoog dat ik de kerktoren van Zalk niet meer kan zien.

vreugderijkerwaard-locatie2-aug2016

Ik ruik een muntachtige geur, verbeeld ik mij dat? Als ik kijk naar de bloemen om mij heen ontdek ik plantjes die inderdaad op munt lijken, alleen roodpaars van kleur. Wanneer ik een blaadje pluk en er aan ruik, inderdaad munt! Het staat royaal om mij heen. Thuisgekomen zie ik inderdaad bij de foto’s van vorig jaar augustus ook foto’s van de muntbloemen. Dat was ik alweer vergeten…

Tussen mijn markering, drie bakstenen bij elkaar, groeit inmiddels een smalle weegbree, van grote zandvlakte is deze plek veranderd in een bloemenzee.

munt

Duwboten varen af en aan met grote bakken die door een graafmachine gevuld worden met het zand van de oude dijk.

duwboten

Ik loop terug naar de nieuwe dijk, naast het beton zijn een soort bermstenen gelegd, ter hoogte van de Vreugdehoeve maak ik een panorama waarop het nieuwe fietspad duidelijk te zien is.

panorama-vreugdehoeve

Bij locatie 4 aangekomen moet ik opnieuw zoeken naar mijn plek, mijn herkenningspunt is opnieuw verdwenen. Gelukkig heb ik referentiefoto’s. Wat onmiddellijk opvalt is dat er heel veel water te zien is, de nieuwe brug staat nu echt volledig in het water. Ik begrijp nu eindelijk de functie van de brug…het water van de nieuwe nevengeul stroomt er breed onderdoor. De zon schittert op het water. Terwijl het graven doorgaat kiezen grauwe ganzen het luchtruim wanneer er een shovel langs rijdt, ze vliegen recht op mij af.

vreugderijkerwaard-aug2016Een paar maanden geleden stond ik nog onder de brug en fotografeerde de kolommen waarop hij rust, nu is het een grote watermassa.

Op de overstroombare brug

Waargenomen: rietgors, haas, knobbelzwanen, lepelaars, grauwe ganzen, canadeze ganzen, kieviten, aalscholvers, blauwe reigers, kokmeeuwen, buizerd, grote zilverreiger, kwikstaartjes.