Image
Top
Menu
23 augustus 2017

Vreugderijkerwaard 16 augustus 2017

16 augustus 2017, 19 graden, zon en sluierbewolking, ZZW 1

Volop zomer, de lucht is blauw en er zijn veel toeristen in de Vreugderijkerwaard. Bij de Vreugdehoeve wordt zo vroeg in de ochtend al druk gespeeld in de speeltuin. Moeders kijken van een afstandje toe. Op het ooievaarsnest staat vanochtend een ooievaar. Ik loop naar de dijk, naar mijn eerste locatie, koolwitjes fladderen om mij heen. Opgewarmd door de zon zijn ze heel actief. Zo actief dat ze moeilijk te fotograferen zijn.

panorama-locatie 1De volgende keer moet ik echt een stokje meenemen want opnieuw kan ik mijn tweede locatie bijna niet terugvinden door de enorme groen explosie in de uiterwaarde.

panorama locatie 2

Vlak bij deze locatie zie ik een grote groep lepelaars neerstrijken in het water van de nevengeul. Ik blijf het iedere keer bijzonder vinden dat deze vogels hier in de IJssel zitten. Prachtig om ze te zien manoeuvreren bij het landen.

lepelaars

Voor mijn voeten fladdert een heel klein blauw vlindertje. Ik vermoed het vrouwtje van het Icarusblauwtje, maar weet het niet zeker.

vlinder Cleur

vlinder Cleur

Wanneer ik richting het water loop komt er met veel lawaai een fazant uit het riet gevlogen, ik schrik net zo hard van hem als hij denk ik van mij. Er zijn vandaag heel veel vogels, ook bij de vogelkijkhut is het een drukte van belang met vogels. Een paar grote zilverreigers torenen hoog boven de watervogels uit. In de vogelkijkhut staan een oma met haar kleinzoon. Ze zoekt naar kluten maar kan ze niet ontdekken. Kievieten zijn er wel, kleinzoon zoekt met zijn eigen kleine verrekijker op aanwijzing van oma naar de vogels in de verte.

Wanneer ik terug loop over de brug hebben twee blauwe reigers ruzie met elkaar, ze achtervolgen elkaar en vergeten hun omgeving. Daardoor vliegt er één vlak langs mij. Indrukwekkende vleugels wanneer je ze van zo dichtbij kunt zien.

blauwe reigerlocatie 4 panorama aug CleurWaargenomen vogels: bergeenden, kievieten, kleine plevier, kokmeeuwen, visdief, lepelaars, brandganzen, grauwe ganzen, kluut, wilde eend, fuut, meerkoet, zilver reiger, aalscholvers, ooievaar, kwikstaart, buizerd