Image
Top
Menu
16 december 2015

Vreugderijkerwaard 16 december 2015

16 december 2015, 10,2 graden, zwaar bewolkt, regen, nevel, Z 3 Bft

Het zit niet mee dit jaar, opnieuw grijs en regenachtig weer. Vanaf de Vreugdehoeve loop ik onder langs de nieuwe dijk naar mijn eerste locatie. Telkens wanneer ik bovenop de dijk kom word ik weer verrast door het landschap dat zich voor mij ontvouwt.

locatie 1 in de Vreugderijkerwaard 2015

locatie 1

Eén van de eerste dingen die mij opvallen is het geluid van honderden kievieten, hun geluid wedijvert met het geluid van de graaf- en zandwagens in de verte. Regelmatig kiezen ze massaal het luchtruim en ik verwonder mij erover dat er ondanks dat het landschap er zanderig & modderig uitziet er zoveel vogels aanwezig zijn vandaag.

Kievietenkievietenkievieten

De oude dijk is bijna helemaal afgegraven, ik kan weer op locatie 2 komen. Tenminste ik moet de locatie met behulp van foto’s en referentiepunten terug zoeken. (de Gps-app op mijn mobiel blijkt minder betrouwbaar) Met mijn schoenen diep in de klei maak ik het nieuwe panorama, doordat ik een meter of 4 lager sta dan eerder dit jaar heb ik een ander perspectief, wat je goed kunt zien aan de positie van de bomen in het overzicht.

Locatie 2

Locatie 2

Ik moet blijven bewegen, mijn schoenen worden steeds vastgezogen in het zand, het lijkt soms bijna drijfzand…

vast in de klei

Bij locatie 4 wordt inmiddels gewerkt aan de basis van een brug naar het eiland in de IJssel. Inmiddels is het helaas echt gaan regenen en is het lastig om een panorama zonder druppels te maken.

locatie 4

locatie 4

Vandaag was de 36ste keer dat ik in de Vreugderijkerwaard stond op de 16e van de maand om 10:15 uur. Zoals te zien is op de beelden is het project Ruimte voor de Rivier bij Zwolle nog lang niet afgerond, ik ga dus ook in 2016 verder met dit project. Hopelijk is het in januari weer een keer droog…

Waarnemingen: Kievieten, Knobbelzwanen, Waterhoentje, Nijlganzen, Grauwe Ganzen, Aalscholvers, Grote Zilverreigers, Kokmeeuwen, Zilvermeeuwen, Winterkoning, Roodborst, Puttertjes en de hoef afdrukken van een ree in de oude dijk.