Image
Top
Menu
3 januari 2017

Vreugderijkerwaard 16 december 2016

16 december 2016, 1,7 graad, zon met wolken, ZO 2 Bft

Na acht grijze donkere dagen schijnt vanochtend de zon, er hangt nog wel wat nevel maar ik word vrolijk van het zonlicht. Door de lage stand van de zon is mij schaduw zichtbaar in de eerste twee panorama’s.

Vreugderijkerwaard Zwolle Het is stil in de Vreugderijkerwaard. Afgelopen woensdag is dit deel van het Ruimte voor de Rivier project opgeleverd en dus zijn alle afzethekken, graafmachines en bouwbusjes verdwenen. De dijk ligt er maagdelijk bij in het nevelige zonlicht. Alleen behangen met nieuwe verkeersborden & hectometerpaaltjes.

vreugderijkerwaard zwolle

vreugderijkerwaard zwolle

Op weg naar mijn tweede locatie zak ik opnieuw ver weg in de klei. Met mijn schoenen 2x zo zwaar als normaal zoek ik naar mijn locatie, ik ontdek het platgetrapte cirkeltje en vraag mij of hier weer planten zullen gaan groeien, de grond is in ieder geval goed aangestampt… De geur van munt is terug, al is het vaag en even verderop ontdek ik inderdaad opnieuw de muntplant.

Vreugderijkerwaard Zwolle locatie 2Met enige regelmaat vliegen er groepjes Canadeze ganzen over, verderop achter het vogeleilandje strijken ze neer. Ik loop terug naar de dijk om naar mijn locatie bij de nieuwe brug te gaan. Deze is afgelopen woensdag officieel geopend door minister Schultz. Vandaag is het hier rustig & verlaten. De zon schittert op het water van de nevelgeul. En waar vorige maand nog gemetseld werd onder een oranje zeil ligt nu een stenen trap op de dijk. Een stairway to heaven wanneer je er recht voor staat.

Vreugderijkerwaard Zwolle locatie 4Telkens wanneer ik de overstroombare brug op loop en precies in het midden blijft staan valt het mij op hoe imposant het wateroppervlak van deze nevengeul is. De oude geul achter de vogelkijkhut heeft opvallend laag water. In de verte zie ik grote groepen vogels in het lage water staan maar ze zijn te ver weg om te kunnen zien wat voor vogels het zijn. Even later gaat een grote groep vogels massaal de lucht in. In de lucht maken ze acrobatische toeren en is de groep soms wit en soms zwart. Waarschijnlijk voornamelijk kievieten.

Vreugderijkerwaard Zwolle

Als ik terug loop naar de Vreugdehoeve zie ik dat ze binnendijks bomen aan het planten zijn, strakke strenge rijen boompjes.

Het is af, maar ook weer niet, de sporen van het graven, verplaatsen en opbouwen zijn nog zichtbaar. Ik ga nog 1 jaar door, ben benieuwd naar hoe de natuur zich hier herstelt. Maandag 16 januari kom ik terug, om het vijfde jaar in beeld te gaan brengen. Tot dan!

waargenomen vogels: aalscholvers, kokmeeuwen, kievieten, grauwe ganzen, canadeze ganzen, fuut, wilde eend