Image
Top
Menu
19 december 2017

Vreugderijkerwaard 16 december 2017

16 december 2017, 1 graad, zon met wolken, W 2 bft

Een dun laagje sneeuw, dat was waar ik op hoopte voor mijn laatste update uit de Vreugderijkerwaard. Sneeuw hebben we in de afgelopen weken genoeg gehad, maar wat ik vandaag zie in de Vreugderijkerwaard is eigenlijk nog beter dan een laagje sneeuw. Het is hoog water, hoe symbolisch voor het einde van mijn “ruimte voor de rivier” project. Een mooiere afsluiter kan ik me eigenlijk niet voorstellen! Ondanks het kleine beetje weemoed loop ik met een vrolijk gevoel rond. De zon op het water maakt me blij.

Vreugderijkerwaard-2017-locatie1Vorig jaar in februari stond het water nog net iets hoger, maar toen lag de overstroombare brug er nog niet, daarom ben ik heel benieuwd hoe hoog het water bij de brug staat.
Het is rustig met vogels. Een buizerd en twee kraaien hebben een plek gezocht bovenop de paaltjes in de uiterwaard en eten op hun gemak de prooien die het hoge water ontvlucht zijn. Achter mij hoor ik telkens de doffe knal van een jachtgeweer. Jagers zijn bezig hazen te schieten, ook zij vluchten vanuit de uiterwaard de achtergelegen weilanden in en zijn zo, net als de muizen, een gemakkelijke prooi.

hoogwater in de Vreugderijkerwaard

kraai met prooi

Vandaag heb ik mijn regenlaarzen aangetrokken, om eventueel door het hoge water naar mijn tweede locatie te kunnen lopen. Maar dat was toch iets te optimistisch gedacht… mijn tweede locatie staat diep onderwater en dus zit er niets anders op dan van onderaan de dijk een panorama te maken.

Vreugderijkerwaard-locatie2-dec2017De hoeveelheid water is indrukwekkend, maar het is ook heel geruststellend dat het water nog maar net tegen de dijk aan staat, het kan nog heel veel verder stijgen voordat het echt spannend wordt. Met name op mijn locatie bij de overstroombare brug is de hoeveelheid water goed zichtbaar ten opzichte van vorige maand. Er is geen onderscheid meer tussen IJssel en nevengeul, de hele uiterwaard heeft zich gevuld met IJsselwater.

vreugderijkerwaard-locatie4-dec2017De brug staat nog niet onder water, dan zal het water van de IJssel nog zeker een meter door moeten stijgen, maar toch vind ik het heel bijzonder om nu hier te staan. Vorig jaar stond ik nog tussen de pilaren van een brug in aanbouw, (zie mijn blogbericht van mei 2016) geen water te zien en de brug leek een verdwaald object in de omgeving. Nu is hij volledig in functie en biedt hij een prachtig panorama over de watermassa.

overstroombare brug

Het uitzicht bij de vogelkijkhut is leeg, de vele vogels die hier normaal op het lage water en het vogeleilandje scharrelen zoeken nu hun voedsel elders. In de lucht boven mijn hoofd zitten vele ganzen, maar ook zij landden veel verder op langs de IJssel.

Na 5 jaar elke maand op de 16e om 10:15 en 10:30 uur panorama’s te hebben gemaakt in de Vreugderijkerwaard is mijn project nu ten einde. En dus sta ik hier ook met een beetje weemoed, het was heel bijzonder om dit stukje Zwolle te volgen in alles wat hier in de afgelopen jaren gebeurd is. Het meest indrukwekkende daarin vond ik de kracht van de natuur tegenover de machines van de mens. Zelfs wanneer de zware graafmachines en de zandwagens af en aan reden, dan nog zaten daar vlakbij de vogels op het water, de ree├źn in het bosje en de fazant in het riet. Ik kijk met veel plezier terug op een bijzonder project. En ik hoop in de komende tijd een vorm te vinden om dit project, nu het af is, te presenteren aan een groter publiek. Dus opnieuw… wordt vervolgd!

Met dank aan de mensen van Ploegam, die mij, tijdens mijn project, toestemming gaven om het afgesloten gebied te betreden.