Image
Top
Menu
17 februari 2016

Vreugderijkerwaard 16 februari 2016

16 februari 2016, 1,8 graden, zon, onbewolkt, ZZO 0 à 1 Bft

Adembenemend mooi, zo blauw, zoveel water, een restje sneeuw en ijs. Wat kan een lucht intens zijn wanneer deze wordt weerspiegeld in een groot wateroppervlak. Ik wist dat de IJssel hoog stond, maar zo hoog had ik niet verwacht. Het water staat tot aan de nieuwe dijk. Ik had laarzen meegenomen voor het geval locatie 2 onder water zou staan. Aan laarzen heb ik echter niet genoeg…het hadden lieslaarzen moeten zijn.

locatie 2

iets rechts van de linkerboom is locatie 2, vandaag onbereikbaar…

Daarom blijf ik aan de rand van het water, aan de nieuwe dijk staan. Geen zin om vast te komen te zitten in het drijfzand…Maar met deze prachtige blauwe lucht en de vele veranderingen weet ik weer waarom ik dit project begonnen ben.

4x februari

locatie 1, 4 jaar op rij op 16 februari

De oude dijk is voor een heel groot deel afgegraven, nog maar een klein stuk resteert. Ik ben enorm onder de indruk van de grote waterpartij voor mij. Dit is waar het allemaal om begonnen is. Ruimte voor de rivier de IJssel maken.

Panorama ter hoogte van de Vreugdehoeve

links de resten van de oude dijk

Wat is hier in de afgelopen jaren enorm veel veranderd en hoe zal het er volgend jaar in februari uit zien wanneer de werkzaamheden als het goed is grotendeels afgerond zullen zijn.

14 maanden locatie 2In de lucht vliegen volop ganzen, de ganzentrek lijkt al volop begonnen. Tussen het bevroren riet zitten twee knobbelzwanen, al ijsbrekend bewegen zij zich richting het open water. De vogelkijkhut heeft een pad er naar toe gekregen, al zit er nog wel een onderbreking in en waarschuwt een bord voor gevaarlijk terrein.

Zwanen breken het ijs

Vogelkijkhut in de Vreugderijkerwaard

Bij de brug in aanbouw ter hoogte van het eiland wordt hard gewerkt, zandwagens rijden af en aan, het staat in schril contrast met de rust die aan de andere kant van de Vreugderijkerwaard heerst.

Panorama Vreugderijkerwaard ter hoogte van nieuwe brug

Vreugderijkerwaard bij Zwolle, locatie 4

Waargenomen vogels: puttertjes, vinkjes, kwikstaart, wulp, knobbelzwanen, canadeze ganzen, kolganzen, grauwe ganzen, smientjes, kuifeenden, futen, buizerd, eksters, koolmees, pimpelmees.