Image
Top
Menu
22 februari 2017

Vreugderijkerwaard 16 februari 2017

16 februari 2017, 5,4 graad, bewolkt, mistig, restjes sneeuw, ZW 3 Bft

De afgelopen week viel er veel sneeuw, maar nu de temperatuur deze week flink oploopt is inmiddels de meeste sneeuw gesmolten. Vandaag is het helaas heel grijs en wat somber weer. Dat wordt nog eens versterkt door de modderige ondergrond langs de nevengeul, de sneeuw heeft flink wat water achtergelaten op de kleiachtige ondergrond en ik verdwijn tot mijn enkels in de modder.

vijf jaar op rij in de Vreugderijkerwaard bij Zwolle

Het valt me voor het eerst op hoe leeg het is geworden. Het is vooral nat en leeg. En toch hangt er heel vaag de geur van munt. Gelukkig, hopelijk is het hier volgende maand een stuk groener.

vijf jaar op rij in de Vreugderijkerwaard locatie 2

Vorige maand tekende ik een ijzeren object dat hier in de Vreugderijkerwaard staat. Geen idee wat het precies was. Vandaag neem ik eens een kijkje dichterbij, het object kan een gemetselde buis afsluiten, door er aan te draaien haal je een schuif op, een soort waterdoorlaat. Het wordt zeker niet meer gebruikt, maar het is nog wel aanwezig in het landschap als intrigerend object.

tekening 16 januari CleurWaterdoorlaat Vreugderijkerwaard Zwolle

Het is ook leeg vandaag omdat er nauwelijks vogels zijn, het water van de nevengeul is verlaten, in de verte zit alleen een grote groep kokmeeuwen. Daartussendoor zwemmen een aantal bergeenden. Maar de grote groepen kievieten en ganzen zijn er vandaag niet.

ijs en sneeuw in de Vreugderijkerwaard bij Zwolle

Een jaar geleden liep ik hier te stuiteren omdat het water toen heel hoog stond tegen een strak blauwe lucht. Vandaag vraag ik me af wat ik hier doe, met mijn enkels in de modder en het koude gure weer om mijn oren. Vorige maand was het 10 graden kouder, maar nu heb ik het steenkoud. Te weinig laagjes aangetrokken vanochtend. Maar nu ik in mijn atelier alle foto’s selecteer weet ik weer waar ik het voor doe. Langzamerhand begint er een bijzonder tijdsdocument van 5 jaar Vreugderijkerwaard te ontstaan. Wat een verschil met een jaar geleden op locatie 4, of wat een verschil al met vorige maand!

1 jaar locatie 4 Vreugderijkerwaard ZwolleOp naar 16 maart!

Waargenomen vogels: eksters, torenvalk, buizerds, grauwe ganzen, knobbelzwanen, futen, zwarte kraai, winterkoninkje, kokmeeuwen, zilvermeeuwen, graspiepers, kramsvogels, bergeenden, blauwe reiger, kuifeenden, wilde eenden, slobeenden.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren