Image
Top
Menu
16 januari 2017

Vreugderijkerwaard 16 januari 2017

16 januari 2017, -5,2 graad, mist, OZO 1 Bft

Vanochtend kwam de zon mooi groot en oranje op tegen een ijsblauwe lucht. Een mooi gezicht met deze vrieskou. En ineens trekt de lucht helemaal dicht en wordt het heel mistig. Stiekem hoopte ik op een beetje mist om de restjes sneeuw van vrijdag te benadrukken maar dit is wel heel stevige mist. Het hult de Vreugderijkerwaard in prachtige nevelen.

5 jaar op rijIneens weet ik weer waarom ik vijf jaar geleden begon op de 16e van de maand. Toen lag er ook sneeuw! En dat is altijd een mooi beginpunt voor een timelapse serie. Ondanks dat er vandaag niet zo’n dikke deken sneeuw ligt als in 2013 ademt het panorama van vandaag wel enorm kou…

zon en mist

De zon doet een poging om door de mist heen te breken, maar eigenlijk loopt de temperatuur eerst alleen maar verder naar beneden en wordt de mist steeds dichter. De sfeer die er hangt is heel bijzonder, zo stil, zo wit, zo verlaten…

Vreugderijkerwaard

De kenmerkende groep bomen, die voor mij de Vreugderijkerwaard, de Vreugderijkerwaard maakt is vandaag niet zichtbaar, verdwenen in de mist.

3 jaar locatie 2Op mijn tweede locatie is de ondergrond bevroren en overal liggen grote en kleine ijsplaten, het kraakt onder mijn schoenen. In dit overzicht van 3 jaar “januari” zie je heel mooi de verandering van deze plek. In januari 2015 stond ik nog bovenop de oude dijk. In januari 2016 stond ik op de half afgegraven dijk en nu in januari 2017 is de oude dijk volledig verdwenen.

Vreugderijkerwaard

Aan het begin van de dijk vond ik de mist al indrukwekkend, maar wanneer ik richting mijn vierde locatie bij de nieuwe brug loop wordt het nog veel mistiger. Al mijn referentie punten in het landschap zijn verdwenen en mijn camera protesteert omdat hij geen scherpstelpunten kan vinden, te veel wit, geen details… Over op handmatig scherpstellen en straks maar hopen dat de panorama’s gemaakt kunnen worden, want ook daarvoor zijn herkenningspunten in al dat wit nodig…

locatie 4 VreugderijkerwaardWanneer ik de brug oploop gebeurd er iets bijzonders, ik loop één grote grijs/witte wereld binnen, geen dijk meer, geen bomen, alleen maar bevroren water onder mij en het wegdek van de brug. Verder niets, geen contrasten, geen geluiden, alleen maar ijs en mist. Ik geniet van dit bijzondere uitzicht, waan me even in arctische gebieden.

Vreugderijkerwaard

Vreugderijkerwaard

Vreugderijkerwaard

Wat ben ik blij dat ik nog een jaar door ga, want deze ervaring was één van de meest bijzondere in de Vreugderijkerwaard. Op de brug ontmoet ik rivierjutter Henk Tuinman, leuk om een collega met dezelfde passie voor de IJssel en fotografie tegen te komen!

Na ruim twee uur heb ik het flink koud, dubbele lagen kleding en handschoenen hebben me lang warm gehouden maar nu wordt het tijd om terug te gaan. Op naar 16 februari!

Waargenomen vogels: houtduif, grote zilverreiger, knobbelzwaan, ekster, aalscholvers, kokmeeuw, wilde eenden, kieviten, canadeze ganzen, brandganzen, grauwe gans en een roodborstje.