Image
Top
Menu
20 juli 2016

Vreugderijkerwaard 16 juli 2016

16 juli 2016, 18,1 graden, zwaar bewolkt, ZW 3 Bft

Het is grijs vandaag, de wolken liggen als een zware deken boven het landschap van de Vreugderijkerwaard.
De ooievaarsjongen hebben hun nest bij de Vreugdehoeve nog niet verlaten en kijken nieuwsgierig over de rand van het nest wanneer ik mijn fiets parkeer. Over de nieuwe dijk ligt een een zwaar wit lint, het fietspad wordt aangelegd. En in deze werkzaamheden is mijn markering met 3 stenen van locatie 1 verdwenen. Met behulp van mijn referentie foto’s probeer ik de plek zo goed mogelijk terug te vinden en meteen een nieuw herkenningspunt te markeren.

Vreugderijkerwaard locatie 1Het betonnen fietspad ligt er spierwit en maagdelijk bij, nu is het nog rustig, maar binnenkort zal ik hier waarschijnlijk niet meer zo rustig kunnen staan wanneer het fietspad helemaal af is en de hekken weg zijn.

Ik loop langs de dijk naar beneden naar mijn tweede locatie bij de 2 wilgen, het water is gezakt en de wilgen staan niet meer met de voeten in het water. Vreugderijkerwaard-locatie2Verderop ligt een duwboot met daarop de graafmachine. Daarvoor een grote groep grauwe ganzen. Wanneer ik mij omdraai zie ik een grote zilverreiger landen, ik probeer dichterbij te komen maar vergeet dat ik een fluorgeel hesje aan heb…al snel vliegt de zilverreiger verder naar een plek bij het water waar nog vier zilverreigers staan.

Vreugderijkerwaard juli 2016

Vreugderijkerwaard juli 2016

Ik loop door, terug naar de nieuwe dijk om ter hoogte van de Vreugdehoeve een panorama op het nieuwe fietspad te maken.

Panorama-Cleur-Vreugderijkerwaard-bij-Vreugdehoeve

Op mijn vierde locatie (de derde is lang geleden al verdwenen bij het afgraven van de oude dijk) bij de brug zie ik dat ook hier mijn herkenningspunt is verdwenen. Sterker, de hele weg (die zou blijven volgens mijn inlichtingen) is weg! Met het panorama van vorige maand en de GPS-app op mijn mobiel zoek ik de juiste positie terug. Ondertussen wordt ik gade geslagen door een camera van Bouwatch. De camera beweegt mee bij elke beweging die ik maak, ach…zo heeft de bewakingsdienst ook iets te zien op zaterdagochtend.

De aanleg van de overstroombare brug in 12 maandenDe weg sluit nu aan op de overstroombare brug. Ik loop voor het eerst over de brug, best indrukwekkend om het water van de nevengeul onder de brug te zien, rechts van de brug liggen nog wat restanten van de oude dijk. Veel water, terwijl het hier een jaar geleden nog groen was. Ik ben benieuwd hoe het er over een tijdje uit ziet wanneer alle graafwerkzaamheden zijn afgerond.

op de nieuwe brug in de Vreugderijkerwaard

Ik loop door naar de vogelkijkhut, want in de verte dacht ik een groep lepelaars te zien. Wanneer ik dichterbij kom zie ik tot mijn vreugde dat het inderdaad lepelaars zijn. Wel 30! Wat fijn om deze mooie vogels hier weer terug te zien. Voor de lepelaars staat nog een grote groep grutto’s.

lepelaars in de Vreugderijkerwaard

Tijd om terug te gaan naar de fiets, nog heel even kijken bij het nest met de ooievaars, volgende maand zijn ze vast gevlogen.

Op naar 16 augustus!

Waargenomen vogels: ooievaars, buizerd, graspieper, kokmeeuwen, knobbelzwanen, grauwe gans, canadese gans, kievieten, visdiefjes, grote zilverreiger, lepelaars, meerkoeten, futen, grutto’s, aalscholvers, bergeend, spreeuwen, kuifeenden, bergeenden, steenloper, tureluur