Image
Top
Menu
29 juni 2016

Vreugderijkerwaard 16 juni 2016

16 juni 2016, 16,9 graden, zon, bewolkt, ZW 2 Bft

Vandaag wordt ik verwelkomd door twee zwarte sternen die overvliegen terwijl ik op de Zalkerweg fiets. Bij de Vreugdehoeve kijken drie jonge ooievaars over de rand van het nest terwijl moeder Ooievaar even verderop op de weg staat. Op 6 juni was ik ook even hier om poolshoogte nemen en het hoge water te zien. Toen waren alle drie mijn herkenningspunten verdwenen. Door het hoge water, het maaien van de dijk en het vervangen van het wegdek. Gelukkig vind ik bij locatie 1 na even zoeken mijn markering terug. De wolken en de zon werpen mooie schaduwen & lichtvlekken op het landschap. Het water staat lager dan op 6 juni maar is nog steeds hoger dan “normaal”.

4 jaar op rij locatie 1 VreugderijkerwaardIk kan net bij locatie 2 komen, het water is precies genoeg gezakt om met droge voeten op mijn markering te komen. Achter de wilgen ligt een duwbak waar een graafmachine op staat, ook met hoogwater gaat het werk door. Ik loop door een wolk muggen en andere insecten. Op de nieuwe dijk loop ik door het hoge gras terwijl honderden zilverachtige muggen alle kanten op gaan. En niet alleen muggen, ineens schiet vlak voor mij ook een haas weg. Al het groen op de plek van de oude dijk is bedekt met een dun wit/grijzig laagje. Achtergebleven na het hoge water van de afgelopen dagen.

locatie 2, Vreugderijkerwaard juni 2016Opvallend veel bloemen, vergeet me nietjes, kamille, koolzaad, witte klaver, klaprozen en beginnend riet op het drassige gebied.

Vreugderijkerwaard-juni2016

Door het hoge water is het vogeleiland onder water verdwenen, een grote groep kokmeeuwen heeft zich verzamelt op de het laatste restant van de oude dijk.

Vreugderijkerwaard-Juni2016

Vreugderijkerwaard-Juni2016

Ter hoogte van de Vreugdehoeve kun je goed zien hoe hoog het water staat en hoe het landschap veranderd door de ruimte voor de rivier werkzaamheden.

panorama ter hoogte van de Vreugdehoeve

 

Op de vierde locatie is het asfalt van de weg vervangen, waardoor helaas ook mijn herkenningspunt is verdwenen. Met behulp van GPS probeer ik zo goed mogelijk de plek terug te vinden. Achter de nieuwe brug ontdek ik tot mijn verbazing dat er een nieuwe weg ligt en dat deze een stuk lager ligt dan voorheen. Even ben ik helemaal gedesoriƫnteerd.

Vreugderijkerwaard-Juni2016Uitkijkend over het water vanuit de vogelkijkhut realiseer ik mij dat ik vogels mis, er zijn geen lepelaars, geen grote zilverreigers en ook helaas geen kluten, hun eieren waarschijnlijk verloren gegaan door het hoge water. Wel zwemmen er zo’n 35 knobbelzwanen, waarvan 1 paar met jongen.

Vreugderijkerwaard-Juni2016

Waargenomen vogels: zwarte stern, buizerd, ooievaar, knobbelzwaan, kokmeeuw, kolgans, meerkoet,bergeend, visdief, graspieper, boerenzwaluw, oeverzwaluw, torenvalk, blauwe reiger, kievit, tureluur, witte kwikstaart, brandgans. En grote groepen hele kleine visjes in het ondiepe hoge water van de IJssel, ze schieten gauw weg wanneer je dichterbij komt.