Image
Top
Menu
18 maart 2016

Vreugderijkerwaard 16 maart 2016

16 maart 2016, 4,3 graden, zon, onbewolkt/licht bewolkt, ONO 4 Bft

Het hoge water van vorige maand is gezakt, wat achter blijft is een grijze waas over het gras van de nieuwe dijk. Een zandachtige kleur en dat in combinatie met het zand van de afgegraven oude dijk geeft een beetje het gevoel in de woestijn beland te zijn. De kale knotwilgen en de zon hoog aan de hemel dragen daar waarschijnlijk ook aan bij.

Jan-maart 2016 locatie 2Het is druk in de Vreugderijkerwaard, graafmachines zijn hard bezig, een landmeter meet alles nog een keer na en bij de nieuw te bouwen brug komen convoi exceptionnel vrachtwagens onderdelen van de nieuwe brug brengen. En daar tussendoor gaat de natuur gewoon zijn gang. Hoor ik een grutto in de verte, loopt er een ooievaar bij een poeltje en schiet er een haas weg over de dijk om even later weer te voorschijn te komen. In het zand aan mijn voeten staan heel veel dierensporen, geen idee van wat voor dieren allemaal, maar dat het er veel zijn is wel duidelijk. Ik blijf dat toch iedere maand weer heel bijzonder vinden.

haas

kokmeeuwen en graafmachines

De resten van de oude dijk liggen er nog ongeveer gelijk bij als vorige maand, door het hoge water konden ze deze waarschijnlijk niet verder afgraven. Daar zijn ze nu hard mee bezig. Op de fotoserie van locatie 4 zie je goed het verschil, rechts van het midden zie je de oude dijk steeds lager worden. Links van het midden komt de nieuwe brug, nu nog bijna niet zichtbaar maar dat zal waarschijnlijk snel veranderen.

loc 4

panorama-brug

Waargenomen vogels: kokmeeuw, mantelmeeuw, buizerd, aalscholver, grote zilver reiger, groenling, grauwe gans, bergeend, meerkoet, knobbelzwaan, puttertje, vink, grutto, ooievaar.

4 jaar op rij