Image
Top
Menu
20 maart 2017

Vreugderijkerwaard 16 maart 2017

16 maart 2017, 9,1 graad, zonnig met sluierbewolking, ZW 2 Bft

De ooievaars zijn terug, wanneer ik mijn fiets parkeer kijkt één van de ooievaars over de rand van het nest. Het is mooi rustig weer en daardoor zijn er heel veel vogelgeluiden te horen. Wanneer ik voor de dijk langs naar mijn locatie loop hoor ik als eerste de grutto’s. Eenmaal bovenop de dijk zie ik vooral grote groepen meeuwen. Een haas rent voorbij en uit de bosjes achter mij klinkt de zang van een heggenmus.

5 jaar 16 maart in de Vreugderijkerwaard bij ZwolleDoor de vele regenval van de afgelopen tijd heeft het water wat hoger gestaan. De twee wilgen van locatie 2 hebben natte voeten en eentje staat zelfs rondom in het water. De plek met het intrigerende tandwiel is door het water moeilijk bereikbaar.

wilg in het water

De meeuwen schreeuwen en daar bovenuit klinken steeds de grutto’s. Stil is het vandaag zeker niet in de Vreugderijkerwaard. Op het fietspad zit een vogelaar, met een telescoop de grutto’s tussen de meeuwen observerend, met het blote oog kan ik ze maar moeilijk ontdekken.

Ik loop door naar de 4e locatie, op de trap staat een metselaar, de andere kant van de trap over de dijk metselend. Doordat het water van de nevengeul hoger staat dan normaal heb ik moeite om mij te oriënteren en mijn plek te vinden. Onder de brug zitten twee mannen te vissen in de zon. De zon schittert op het water, een wielrenner flitst langs, even verderop tegen gehouden door een medewerker van natuurmonumenten. Hij dacht een nieuw pad ontdekt te hebben, onwetend dat het doodloopt op het oude eiland in de IJssel. Bij de vogelkijkhut worden struiken gepland door de boswachters, hopelijk wordt het hierdoor allemaal wat minder kaal. In de vogelkijkhut ontdek ik dat er in de groep eenden in de verte meerdere pijlstaarten zitten. Wow! mijn dag is goed, wat een mooie vogel! Met een grote glimlach op mijn gezicht fiets ik terug naar huis.

locatie 4 maart 2017Waargenomen vogels: heggenmus, zwarte kraaien, puttertjes, koolmeesjes, aalscholvers, grauwe ganzen, kolganzen, brandgans, bergeenden, canadeze ganzen, pijlstaarten, grutto’s, smienten, kokmeeuwen, mantelmeeuwen, meerkoeten, fuut, wilde eenden, ooievaars.