Image
Top
Menu
18 mei 2016

Vreugderijkerwaard 16 mei 2016

16 mei 2016, 9,9 graden, zon, bewolkt, hoosbui, WNW 3 Bft

Fietsend naar de Vreugderijkerwaard bij Zwolle scheren de zwaluwen mij links en rechts voorbij, af en toe vlak langs mijn voorwiel, geen goed teken… Wanneer ik aan kom bij de Vreugdehoeve zie ik de ooievaar nog op het nest zitten. Ik blijf even staan kijken maar ik zie nog geen beweging of jongen. Kennelijk zaten ze vorige maand nog maar net op het nest.

4 jaar mei in de Vreugderijkerwaard

locatie 1, mei 4 jaar op rij

Ik loop naar mijn eerste locatie, de dijk staat vol bloemen, paarse klaver, boterbloemen en uitgebloeide paardenbloemen in overvloed. De bomen zijn ook beduidend groener dan vorige maand. In de afgelopen warme dagen heeft er een ware groen explosie plaats gevonden.

locatie 2 Vreugderijkerwaard

locatie 2, ter hoogte van de oude dijk

Bij locatie 2 zijn ook de geknotte wilgen weer voorzichtig groen geworden. De klei aan hun voeten is gebarsten in geometrische patronen door de afgelopen droge periode. Iets verderop begint er tussen de scheuren jong riet te groeien. Zou hier over een tijdje een brede rietkraag groeien?

gedroogde klei

jong riet

Nu loop ik nog eenvoudig naar de rand van het water. Er is een interessant patroon van geulen en zand ontstaan. Ook de vogels hebben het hier naar hun zin want er liggen opvallend veel bergeenden en zwanen. Ook de kluten zijn terug en rennen en vliegen achter elkaar aan door het ondiepe water.

water en geulen

vogels

Wanneer ik terugloop naar de nieuwe dijk passeert een groep Nordic Walkers. Op deze tweede Pinksterdag zijn er opvallend veel wandelaars en hardlopers op de nieuwe dijk. Ter hoogte van de Vreugdehoeve maak ik een panorama, de blauwe lucht met wolken is veranderd in een steeds dikkere wolkendeken met rechts van mij een steeds dreigender lucht. Snel door naar locatie 4.

locatie 4

locatie 4

De nieuwe brug lijkt hoger op zijn poten te staan, wanneer ik dichterbij kom zie ik hoe dit komt. De kolommen waarop de brug rust worden uitgegraven, de mallen verwijderd en de nevengeul wordt dieper uitgegraven. Ik sta nu echt onder de brug en kan (denk ik) unieke foto’s maken van het ritme van de brug. Benieuwd wanneer hier het water zal stromen.

onder de overstroombare brug

De lucht wordt steeds dreigender en net wanneer ik denk dat het overgedreven is barst er een hoosbui los. Gelukkig kan ik een beetje schuilen in de vogelkijkhut. Door het zand rondom de hut ontstaat er een soort strandje en wanneer ik even sta te kijken zie ik ineens 3 oeverlopertjes scharrelen… Verderop vliegt een oeverzwaluw naar een zandmuurtje. De natuur blijft zijn weg vinden…

Waargenomen vogels: Canadese ganzen, koekoek, rietgors, fuut, knobbelzwanen, bergeenden, aalscholvers, grauwe ganzen, kluten, kokmeeuwen, ooievaar, scholeksters, tureluurs, oeverlopertjes, merel, boerenzwaluw, oeverzwaluw, gierzwaluw, visdief, brandgans.