Image
Top
Menu
17 mei 2017

Vreugderijkerwaard 16 mei 2017

16 mei 2017, 19 graden, zwaar bewolkt, lichte regen, ZZW 2

De ooievaars hebben jongen, wanneer ik aan kom fietsen zie ik kleine kopjes boven de rand van het nest. De Vreugderijkerwaard kleurt groen en geel vandaag onder andere door de uitbundige bloei van het koolzaad. Verder is het heel rustig, alleen omringt door het geluid van de vele vogels loop ik naar de eerste locatie.

Op mijn tweede locatie zit een bloed fanatieke karekiet te zingen, als je dat tenminste zo kunt noemen. Ik probeer hem in beeld te brengen maar hij is me steeds te vlug af wanneer hij zich even laat ziet tussen het riet. De wilgen staan echt vol in blad en ondanks dat het nog erg droog is, begint de grote zandvlakte toch langzaam groen te kleuren. Het is zelfs even zoeken naar mijn vaste standpunt omdat ook deze toch weer groen geworden is.loc 2 Vreugderijkerwaard mei 2017Het licht is vandaag door de dikke bewolking heel vlak, jammer, ik had gehoopt op wat vrolijker zomerbeelden maar het zit er deze maand nog niet in.

Vreugderijkerwaard bij locatie 2

Ganzen in de Vreugderijkerwaard

Over een paar dagen is de officiële overdracht van dit gebied terug aan de Zwollenaren. Er zal dan een performance worden uitgevoerd langs de nieuwe oevers van de IJssel en schilders zullen à la Voerman het nieuwe IJssellandschap in beeld brengen.

Vreugderijkerwaard Zwolle mei 2017 loc 4Bij de vogelkijkhut zie ik de kluten, twee grote brandganzen komen te dichtbij hun nesten en spontaan gaan ze de strijd aan in een poging de ganzen te verjagen. Verbaasd kijk ik toe, zoveel kleiner en ranker en toch vol overtuiging vliegen ze de ganzen aan. Een canadeze gans kijkt van een afstandje verbaasd toe. Mooi dat de kluten terug zijn en broeden, dit is toch een paar jaar helaas niet gelukt. Er zijn ook volop ganzenfamilies te zien op het water. De Vreugderijkerwaard is vol jong leven!

Waargenomen vogels: canadeze gans, grauwe gans, brandgans, nijlgans, karekiet, buizerd, kwikstaart, aalscholver, knobbelzwaan, bergeenden, grutto, tureluur, kokmeeuw, lepelaar, visdief, stern, kluten, kievit, koekoek.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren