Image
Top
Menu
21 november 2016

Vreugderijkerwaard 16 november 2016

16 november 2016, 12,1 graden, bewolkt, ZW 4 Bft

De ijsvogel, al verschillende keren zag ik op waarneming.nl dat deze was waargenomen op dagen dat ik ook in de Vreugderijkerwaard liep, maar tot nu toe had ik hem nog niet gezien. Tot vandaag, wanneer ik aan kom fietsen zie ik hem wegvliegen uit de sloot waar ik langs fiets. Hij vliegt voor mij uit om even later een scherpe bocht terug te maken langs de nieuwe dijk. Helaas…mijn camera nog niet in de aanslag, dus geen foto’s. Maar een ijsvogel spotten maakt mij altijd blij.

Het is flink bewolkt en tot een kwartier geleden regende het stevig, gelukkig is het nu ik hier sta droog. Dat fotografeert toch net iets gemakkelijker. Het trekt op de eerste locatie zelfs heel voorzichtig een beetje open.

Vreugderijkerwaard Zwolle in 2016 Cleur

De vogels in de Vreugderijkerwaard zijn actief, kolganzen vliegen over en een grote groep kievieten kiest telkens opnieuw het luchtruim. Buitelend door de lucht tonen ze dan wit, dan zwart.

Vreugderijkerwaard nov2016 Zwolle Cleur

kievitten in de Vreugderijkerwaard

Wanneer ik naar beneden loop naar mijn tweede locatie worden mijn schoenen vastgezogen in de klei. Door de regen van de afgelopen dagen is het hier heel drassig geworden, al is dat niet heel erg zichtbaar. Ik maak me gauw uit de voeten naar een hoger en droger gedeelte, mijn schoenen zitten tot aan mijn enkels onder een dikke laag klei.

Vreugderijkerwaard november 2016 Zwolle

Vreugderijkerwaard nov 2016 Zwolle Cleur

Het is bijna niet te missen, ter hoogte van de brug is er een groot oranje zeil te zien, prominent steekt het af tegen het grauwe grijze landschap. Op weg naar locatie 4 zie ik dat het een zeil is om een steigerwerk, daaronder twee mannen hard aan het werk met bakstenen, beschut tegen wind en regen. Benieuwd wat hier gaat komen, dat wordt vast volgende maand duidelijk.

Vreugderijkerwaard nov2016 Zwolle CleurIk loop door naar de brug en geniet even van het zonlicht op de brede nevengeul, in beweging gezet door de stevige wind. Langzaam trekt de lucht steeds verder open, wanneer ik wegfiets is het zelfs bijna helemaal blauw, het gele koolzaad tekent mooi af tegen de blauwe lucht. Op naar volgende maand!

Vreugderijkerwaard nov2016 Zwolle Cleur

Waargenomen vogels: ijsvogel, kolganzen, kievieten, aalscholvers, kokmeeuwen, mantelmeeuwen, slechtvalk, grote zilverreiger, blauwe reiger, fuut, graspieper, roodborst