Image
Top
Menu
21 november 2017

Vreugderijkerwaard 16 november 2017

16 november 2017, 9 graden, regen, motregen en nevelig, ZZW 3

Na de warmste dag in oktober is het vandaag grijs, guur en vooral nat. Een dikke grijze deken hangt boven de Vreugderijkerwaard en nergens is een glimp van de zon te zien. Op weg naar mijn eerste locatie wordt het gelukkig heel even iets droger.panorama Vreugderijkerwaard loc1De vele regen van de afgelopen tijd heeft zijn invloed op het landschap. De groenen zijn vervangen door veel bruinen en gelen, de uiterwaard is heel drassig, ik zak ver weg met mijn schoenen op weg naar de tweede locatie. De bomen hebben bijna allemaal hun blad verloren. De vogels zijn actief en zichtbaar, veel buizerds vanochtend en ook gaaien die druk eikels aan het verzamelen zijn voor de winter. De fazant laat vanuit het riet van zich horen, dit keer krijg ik hem niet te zien.

loc2 vreugderijkerwaard panoramaBij het vogeleiland is het druk met kievieten en aalscholvers, zelden zag ik hier zoveel aalscholvers bij elkaar. Ik dacht dat dit jaar alle werkzaamheden waren afgerond en dat dit vijfde jaar een jaar van herstel van de natuur in mijn foto’s zou tonen. Maar bij mijn 4e locatie wordt nu gewerkt aan een kademuur voor bij hoogwater. En dus staat er opnieuw een bouwkeet en wordt er gemetseld. Is een project als Ruimte voor de Rivier ooit helemaal klaar?

panorama loc4 VreugderijkerwaardOndanks dat ik probeer om rustig de tijd te nemen om te kijken en foto’s te maken merk ik dat ik onrustig ben, ik wil graag naar een droge en warme plek. Ik heb het wel gezien, wanneer dit landschap grijs en nat is, is het toch een stuk minder inspirerend (wanneer je al 59x geweest bent). Daarom hoop ik dat het op 16 december droog zal zijn en misschien wel wat nachtvorst of een voorzichtig laagje sneeuw. Dat zou een prachtige afsluiting zijn van 5 jaar Vreugderijkerwaard…

Waargenomen vogels: roodborstje, gaai, buizerd, kraai, aalscholvers, kuifeenden, wintertaling, kievieten, smient, grauwe gans, grote zilverreiger, fuut, wilde eend,