Image
Top
Menu
24 oktober 2016

Vreugderijkerwaard 16 oktober 2016

16 oktober 2016, 11 graden, zonnig, Z 3 Bft

Het is fris, maar mooi weer, blauwe lucht, af en toe een waaierig wolkje en nevel in de verte. Omdat het zondag is verwacht ik dat het rustig is in de Vreugderijkerwaard. Maar niets is minder waar want het zijn de ING wilde buiten dagen. Er staat een brandweerauto onderaan de dijk en Natuurmonumenten heeft allerlei activiteiten uitgezet.

locatie 1 vreugderijkerwaardEr is geploegd in de Vreugderijkerwaard, de geur van munt is verdwenen en voor mijn gevoel sta ik, zeker op de 2e locatie, weer midden in de woestijn van een paar maand terug. Met dit verschil dat er nu bordjes voor de wilgen staan met daarop een ransuil en een buizerd. In mijn rug zit een boswachter klaar met twee kijkers om de kinderen straks deze “dieren” te laten spotten.

locatie 2 vreugderijkerwaard zwolle

Boven mijn hoofd vliegen groepen ganzen af en aan. Brandganzen, kolganzen en grauwe ganzen laten zich tuimelend uit de lucht vallen om net uit het zicht te landen op de nevengeul van de IJssel.

locatie 2 vreugderijkerwaard zwolleHet water van de IJssel en de nevengeul staat extreem laag. De boswachter vertelt mij dat de lepelaars pas recent vertrokken zijn en dat er nog een paar casarca’s zijn. Terwijl we staan te praten kiest ineens een grote groep kievieten het luchtruim, waarom kan ik niet ontdekken maar het blijft een mooi gezicht. Zo’n grote groep vogels die het ene moment zwart afsteken tegen de lucht om het volgende moment wit bijna tegen de lucht te verdwijnen.

vreugderijkerwaard zwolle

vreugderijkerwaard zwolle

De Vreugderijkerwaard ziet er “klaar” uit, alsof de tuinman geweest is en alles heeft aangeharkt. Maar het groen moet nog tot leven komen. Op het fietspad staan rood-witte linten met paaltjes, daar zijn stukken fietspad opnieuw gegoten.

Op weg naar de 4e locatie komen steeds meer kinderen met hun ouders het gebied in, ze gaan dieren “spotten”, pijl & boog maken en sporen zoeken. Ook bij locatie 4 ziet het landschap er aangeharkt uit. Geen auto’s, graafmachines en bouwketen meer, alleen nog hekken om de wegen af te sluiten. De zon schittert op het water van de nevengeul en vanuit de vogelkijkhut zie ik de drukte van vogels op het water. De nieuwe plek van de vogelkijkhut werkt, ik kijk niet meer tegen de zon in naar de vogels. Hier gaat het vast binnenkort weer heel druk worden.

locatie 4 vreugderijkerwaard zwolleTijd om terug te gaan, weg van de wilde buiten dagen.

Waargenomen vogels: aalscholver, kokmeeuw, grote zilver reiger, blauwe reiger, grauwe gans, kolgans, brandgans, kievit, zwarte kraai, smient, wintertaling, ekster, goudplevier.