Image
Top
Menu
20 september 2016

Vreugderijkerwaard 16 september 2016

16 september 2016, 16,2 graden, bewolkt, ZZW 3 Bft

De afgelopen dagen was het warm, tropisch warm met strak blauwe luchten, maar vanochtend is het weer omgeslagen. Er hangt een stevige bewolking boven de Vreugderijkerwaard en de temperatuur is aangenaam koel. Het is rustig in de Vreugderijkerwaard, het ruimte voor de rivier project loopt duidelijk op zijn einde. Het fietspad lijkt bijna af, de overstroombare brug ligt als een streep aan de horizon en de nevengeul stroomt er breed onderdoor. Twee graafmachines zijn nog actief maar verder is het stil. Ik geniet even van de stilte en het nieuwe uitzicht, probeer me te herinneren hoe het er hier vier jaar geleden uit zag, maar omdat veel herkenningspunten verdwenen zijn valt dat nog niet mee. Gelukkig heb ik de foto’s nog.

Vreugderijkerwaard locatie 1Op weg naar mijn tweede locatie loop ik tussen vele bloemen en grassen door. Opnieuw valt mij de geur van munt op. Het is even zoeken naar mijn herkenningspunt, een smalle weegbree groeit breed bovenop de stenen die als mijn herkenningspunt dienen. Het riet lijkt iets lager dan vorige maand.

Vreugderijkerwaard locatie 2Wanneer ik terug loop naar de dijk zie ik voor mijn voeten een kikkertje weg schieten. Even verderop blijft hij zitten en probeert zich onzichtbaar te maken.

kikker

vergeet mij niet

Ik loop verder, op weg naar de vierde locatie bij de overstroombare brug. Op de foto’s is goed te zien hoe deze plek in een jaar tijd veranderd is.

Vreugderijkerwaard-locatie4-sep2016Tot mijn grote plezier zijn hier heel veel vogels te zien. Grauwe ganzen vliegen af en aan, uit de lucht tuimelend en een groepje watersnippen vliegt over terwijl ik het panorama op deze plek maak.

grauwe ganzen

lampjes

In het wegdek naar de brug is verlichting gekomen, ik ben benieuwd hoe dit er ’s avonds uitziet. Misschien een keertje terug gaan bij ondergaande zon om het effect van deze verlichting te zien. Ik loop door over de brug naar de vogelkijkhut. Even de lepelaars tellen die ik vanuit de verte al zag staan. Zo’n 40 lepelaars zijn er nog, vlak voor de hut zwemmen krakeenden en in de verte zie ik al een groepje Brandganzen staan, de vogeltrek is duidelijk al op gang gekomen. Ik ben nu alweer benieuwd naar volgende maand. Wanneer ik terug loop naar mijn fiets trekt de lucht open, de zon komt door. Weer een mooie dag voor de boeg.

panorama op de brug

Waargenomen vogels: grote zilver reiger, knobbelzwanen, kievit, grauwe ganzen, brandganzen, aalscholvers, blauwe reiger, watersnip, wilde eenden, mantelmeeuw, kokmeeuw,